Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Не дозволиш нікому плямити слави, ні честі твоєї нації

Богдан Хмельницький

?

Церква Покрови

Церква Покрови

Дерев’яна церква Покрови 1847 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 144].

Сосниця. Дерев. церква: орієнтація вівтаря 57° в центрі м-ка, головний вхід – С3. Спостереження М.І.Жарких, 18 серпня 1993 р.

Покровська церква у Сосниці була збудована у 1724 році на місці старенької, струхнявілої церкви-попередниці. І хоч у середині ХІХ ст. храм повністю перебудували, у ньому збереглися риси козацьких церков XVIII ст. – традиційне п’ятидільне планування, криволінійні барокові звершення зрубів. Взагалі, споруда мала дуже архаїчний вигляд, і завдяки загальним “кремезним” пропорціям, і завдяки нахилу і кривизні стін, що їх часто зустрічаємо у більш давніх пам’яток. Покровська – єдина з численних церков Сосниці, що збереглася до нашого часу.

У 1930-ті роки Покровську церкву закрили. Під час окупації тут поновилися богослужіння, однак у 1960-ті її закрили знову. У приміщенні храму спочатку відкрили автошколу, вирізавши у стіні великий в’їзд для машин, згодом облаштували склад. Лише у 1989 році церкву повернули вірянам.

Сайт “Дерев’яні храми України”

Довідка на сайті

Довідка на сайті

Церква зруйнована в 2010 р.