Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 600:405 піксел

Дерев’яна церква Покрови 1887 р. (Криниця) [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 149].

Cerkiew greckokatolicka pw. Opieki Bogarodzicy (ob. kościół rzymskokatolicki pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa) zbudowana w latach 1887-1888 w tradycji zachodniołemkowskiego budownictwa cerkiewnego. Cerkiew drewniana, konstrukcji zrębowej, oszalowana, z kwadratową wieżą o prostych ścianach, konstrukcji słupowej. Świątynia jednonawowa, z trójbocznie zamkniętym prezbiterium, przy którym dwie zakrystie. Wieża częściowo została wbudowana w babiniec. Dachy dwuspadowe zróżnicowanej wysokości, a nad nawą dach namiotowy. W zwieńczeniu wieży i dachów trzy makowice z pozornymi latarniami, makowiczkami i krzyżami. Stropy płaskie. Dekoracja malarska z 1930 r. Wyposażenie: ołtarz główny wykonany w 1890 r. według projektu J. Zawiejskiego, z obrazem Serce Pana Jezusa, z 1898 r. Obrazy: Św. Józef i Najświętsza Maria Panna pędzla W. Rossowskiego.