Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Розмір зображення: 800:489 піксел

Страж. Церква св. пр. Іллі, 1994 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 685.

Страж

Церква св. пр. Іллі. 1994. (УПЦ)

Село засноване в 1938 р. за Чехословаччини. Згодом тут поселилося багато горян з Великоберезнянського району. Церкви не мали і вирішили перенести в село дерев’яну церкву з Червоного після спорудження там мурованого храму. Коли вже був готовий фундамент за розмірами дерев’яної церкви, громада вирішила поставити муровану церкву, яку збудували у вигляді невеликої базиліки з вежею на західному фасаді. Розповідають, що перший камінь поклав Іван Корінь, а будівництво вели Михайло Кузьма та Михайло Фрінґош. Чотири намісні ікони намалював Кувалдін.

Через слабкість фундаменту поряд довелося збудувати муровану дзвіницю, що несе три дзвони. Спорудженню церкви сприяв о. Михайло Бобик.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 685.