Церква св.Іоана Богослова

Розмір зображення: 686:800 піксел

Дерев’яна церква св.Іоана Богослова 1838 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 153].

Kościół filialny, pw. Przemienienia Pańskiego, w Śniatyczach.

Kościół unicki istniał tutaj już w w. XVIII (r. 1722 pw. Św. Jana Chrzciciela). Obecnie istniejący, został wybudowany w r. 1838, również przez unitów, pw. św. Jana Ewangelisty, z fundacji hr. Antoniny Załuskiej. Po r 1875 był on zamieniony na cerkiew prawosławną, w 1918 r. oddany katolikom. Restaurowany w r. 1919. W latach sześćdziesiątych naszego wieku gruntownie wyremontowany. Budynek drewniany, jednonawowy, przy prezbiterium zakrystia, przy nawie mała kruchta, a nad nawą wieżyczka na sygnaturkę, malowanie olejne, podłoga drewniana.

Wewnątrz w prezbiterium i zakrystii strop płaski, w nawie pozorne łukowate sklepienie. Tęcza o wykroju półkolistym. Chór muzyczny o prostym parapecie wspartym na dwóch słupach. Zewnątrz szczyt frontowy oraz szczyt przedsionka analogiczne, schodkowe, szalowane deskami we wzór rombu, zwieńczone balasami z kulami i kutymi, żelaznymi krzyżami. Otwory okienne prostokątne, zamknięte dwuspadowo. Dachy dwuspadowe, nad prezbiterium niższy, zakończony trójpołaciowo, nad zakrystią pulpitowy; nad nawą ośmioboczna wieżyczka na sygnaturkę, z latarnią zwieńczona cebulastym hełmem, pobitym blachą, z żelaznym kutym krzyżem.

Ołtarz główny rokokowy z 2. poł. w. XVIII, z obrazem Matki Boskiej Częstochowskiej, z tegoż czasu, malowany na desce, w sukience drewnianej i metalowych koronach. Dwa ołtarze boczne z w. XIX, w jednym z nich ikona św. Mikołaja bpa z w. XVIII (w muzeum diecezjalnym). Obraz Trójcy Świętej z 1. Poł. w. XIX, w ramie z tegoż czasu. Ikona Chrystusa Pantokratora z datą 1739(w muzeum diecezjalnym). Puszka z 2. ćw. wˇ. XVII, trybowana, z ażurowym zwieńczeniem na kształcie głów dwóch delfinów podtrzymujących krzyż; pochodzi z kościoła parafialnego w Dubie. Kielich gładki z w. XVIII, z trzema puncami: z zatartym napisem, z cechą imienną S i miasta Gdańska. Krzyż ołtarzowy z w. XVIII/XIX, metalowy z ewangelistami i niezidentyfikowanym świętym w medalionach, unicki.

Na cmentarzu kościelnym nagrobek Wiktorii z Behrendsów Łaskiej (zm. w r. 1834), klasycystyczny, kamienny, w kształcie obelisku na czworobocznym postumencie z draperiami i akroteriami.

O d p u s t: Przemienienia Pańskiego (niedziela po 6 VIII).