Церква св. Михаїла

Церква св. Михаїла

Розмір зображення: 800:773 піксел

Загальний вигляд з позиції А3. Фото зі збірки В. Королевича. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 381.

Найдавніші згадки датуються 1376 р. 1 Є згадки про церкву і в податкових реєстрах 1533 р. 2 та люстрації воєвідства Руського 1564-1565 рр. 3 В документах 1644 р. згадується місцевий священик Василь По-повський. 4 У акті візитації 1723 р. записано лише, що церква дерев’яна. 5 У 1760 р. збудовано нову дерев’яну будівлю. 6 З 1875 р. – православна. В лютому 1902 р. в єпархіальне управління подали проект нової дерев’яної церкви архітектора В. Покровського, 7 який відхилено через велику вартість, викликану надлишковим зовнішнім і внутрішнім оздобленням. Нову церкву збудовано на місці розібраної старої, ймовірно, за проектом грубешівського повітового архітектора Крицького в першій половині 1900-х рр. Зачинену після першої світової війни церкву зруйновано в червні-липні 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 8 Під час німецької окупації в селі діяла відновлена православна парафія в звичайній сільській хаті, розташованій над Бугом. 9

Церква, збудована за проектом Крицького, була дерев’яною хрещатою в плані будівлею на мурованому фундаменті. До квадратової в плані нави прилягав зі сходу гранчастий в плані вівтар з двома прямокутними ризницями по боках, з півночі і півдня – прямокутні укорочені бічні рамена, а з заходу – прямокутний бабинець з вось-мибічною вежею-дзвіницею над присінком. Вищий четверик зрубу нави переходив у сліпий восьмерик, вкритий наметовим дахом, завершеним цибулястою главкою-маківкою на тонкій шиї. Ще одна маківка вінчала гребінь п’ятисхилого даху вівтаря. Бічні рамена і бабинець були вкриті двосхилими дахами, гребені яких сягали верху восьмерика нави. Дзвіницю вкривав високий наметовий верх, завершений маківкою. Стіни церкви були горизонтально шальовані дошками.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 165.

3. Lustracja województw Ruskiego, Podolskiego i Bełzkiego 1564-1565. – Warszawa-Lodz 1992. – S. 98.

4. Площанский В. Провдлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна. Т. 2, 1901.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 779, a. 23.

8. Жуків Б. Нищення церков наХолмщинів 1938 р. – Краків, 1940.

9. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941; Клим’юк В. Спогади. 1995. Рукопис.