Вершник

Вершник

Розмір зображення: 593:800 піксел

У Неаполі Скіфському була поширена кам’яна скульптура. Насамперед слід вказати на мармурові рельєфи з зображеннями царів цієї держави (іл. 29, 30) [П.Н.Шульц. Скульптурные портреты скифских царей Скилура и Палака. – «Краткие сообщения ИИМК», вып. 12, 1946, стор. 44]. На одному рельєфі бачимо молодого царя Палака на коні, на другому – частково збереглися постаті двох вершників – літнього бородатого чоловіка із спокійним обличчям, безсумнівно, Скілура, та його сина Палака, схожого на вершника першого рельєфу. В Неаполі Скіфському знайдено також фрагменти інших скульптур – мармурових та бронзових (с. 48 – 50).

Вапнякове рельєфне зображення скіфського царя Палака з Неаполя Скіфського. І ст. до н. е. Одеський археологічний музей.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 49.