2011 р. У Криму створять історико-археологічний заповідник “Неаполь Скіфський”

Дата: 22.04.2011

Історико-археологічний заповідник «Неаполь Скіфський» буде створений в Криму в місці, де знаходилася столиця древніх скіфів. Відповідне рішення про створення Кримської республіканської установи Історико-археологічний заповідник «Неаполь Скіфський», було прийнято на пленарному засіданні Верховної Ради Криму 20 квітня.

Основним завданням створюваної структури є прийняття на баланс і використання пам’ятки археології національного значення, розташованого на території Сімферополя – городища і некрополів Неаполя Скіфського, що відносяться до третього століття до нашої ери.

Крім того, в документі наголошується, що ще в 1980 році рішенням Кримського облвиконкому була встановлена ​​охоронна зона пам’ятки загальної площею 30,5 гектарів, включаючи площу городища. Як вже повідомляв Курортно-інформаційний центр Криму, 1 квітня Рада міністрів АРК схвалив проект постанови Верховної Ради Криму «Про надання згоди Раді міністрів на створення Кримської республіканської установи «Історико-археологічний заповідник «Неаполь Скіфський».

Раніше Республіканський комітет АРК з охорони культурної спадщини запропонував створити на базі археологічного комплексу історико-археологічний заповідник республіканського значення «Неаполь Скіфський».

Неаполь Скіфський – це один з об’єктів відвідування в туристичній карті Сімферополя, однак для того, щоб залучити сюди туристів, необхідно упорядкувати не тільки територію древнього міста, а й створити експозицію знайдених тут предметів побуту і мистецтва древніх скіфів. Розкопки на території городища ведуться з перервами, починаючи з 1945 року. Довгий час місцеві жителі використовували кам’яні розкопки для будівництва.

Щоб запобігти подальшому руйнуванню, інститутом “Укрпроектреставрація” було розроблено проект створення музею Неаполя Скіфського, який колишній обласний відділ архітектури і Держбуд України затвердив ще в 1984 році. За проектом планувалося будівництво експозиційного павільйону в центрі скіфського городища, а також кінозалу, приміщення для голографічного виставки “Скарби скіфських курганів”, діорами “Похорон скіфського царя”. Однак, через відсутність фінансування проект так і не був реалізований.

В даний час територія городища знаходиться в законсервованому стані, але, на думку археологів, більшу частину пам’ятника ще не вивчена.

Неаполь-Скіфський – столиця пізньоскіфського держави (III століття до н. е. – III століття н. е.). Згадується в херсонеській декреті II століття до н. е.. і в «Географії» Страбона. Точний час заснування міста невідомий. Найбільшого розквіту він досяг в II столітті до н. е., а припинив своє існування після навали готів (III століття н. е.).