Каплиця св. Анни

Каплиця св. Анни

Розмір зображення: 707:800 піксел

Рисунок Оксани Бойко за фото М. Поворозника Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 377.

Каплиця на джерелі з цілющою водою була збудована в XIX ст. 1 За переказом, тут бідному вдівцеві з сліпою дочкою з’явилася свята Анна і сказала помити очі дитині, яка після цього почала бачити. Щороку на свято святої Анни тут відбувались як православні, так і католицькі богослужения. 2 Каплицю зруйновано 15 липня 1938 р. 3 На початку 1940-х рр. під час німецької окупації мешканці села відбудували каплицю. 4

Це невелика восьмибічна в плані будівля, вкрита восьмибічним наметом з цибулястою маківкою, вхід до якої підкреслює невеликий ґанок, накритий двосхилим дахом. Зачинена після виселення українців під час акції “Вісла”. Тепер знову використовується вірними римо-католиць-кої церкви. 5

1. Поворозник М. Альбом українських церков. Закарпаття, Лемківщина, Холмщина та Підляшшя. – Лондон, 1988. – С. 200.

2. Там само.

3. Жуків Б. Нищення церков на Холмщині в 1938 р. – Краків, 1940.

4. Поворозник М. Альбом українських церков. Закарпаття, Лемківщина, Холмщина та Підляшшя. – Лондон, 1988. – С. 200.