Церква Різдва богородиці / Введення

Перші згадки датуються 1436 р. 1 Руська церква відзначена в податкових реєстрах 1531-1564 рр. 2 В акті візитації 1759 р. згадується місцева дерев’яна церква Різдва Пр. Богородиці. 3 Була це тридільна дерев’яна будівля з дзвіницею над бабинцем. 4 У 1871 р. коштом уряду на місці попередньої дерев’яної збудовано нову греко-католицьку дерев’яну церкву Введення Пр. Богородиці і окрему дерев’яну дзвіницю. 5 З 1875 р. – православна. Ремонтована у 1913 р. 6 Зачинена після першої світової війни. У 1924 р. Український посольський клуб безрезультатно звертався до польської влади з просьбою про відкриття церкви на Великодні свята цього року. 7 Знищена за наказом місцевої влади 15 липня 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 8 У 1939-1944 рр. в селі діяла відновлена православна парафія. 9

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 234.

3. Kołbuk W. Kościoły wschodnie w Rzeczypospolitej około 1772 roku. – Lublin, 1998.

4. Cieślik-Sygowska I. Drewniane cerkwie w świerszczowie na tle architektury greckokatolickiej od XVI do 2. połowy XIX w. w dawnym powiecie chełmskim. // Lubelszczyzna. – Lublin, 1996. N2. – S. 113.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

6. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 262, аркуш 73.