Сідней м

Сідней (англ. Sydney) — найбільше місто Австралії, населення якого за оцінками на 2014 рік становило приблизно 4,84 мільйона осіб. Населення Сіднея багатонаціональне і космополітичне, мешканці називаються англ. Sydneysiders.

Сідней є столицею штату Новий Південний Уельс. Місто було засноване у 1788 р. Артуром Філіпом, який прибув сюди на чолі Першого флоту, і було місцем заснування першого колоніального європейського поселення у Австралії.

Сідней містить найбільше скупчення українців у Австралії — від 6 до 8 тисяч чоловік. Українці почали переселятися в околицях Сіднею, або у штаті Новий Південний Уельс з кінця 1940-х років, переїжджаючи з переселенчих таборів. Деякі табори, як от Чулора, існували й у самому Сіднеї. Українські емігранти розпорошились по різних районах міста. Проте, у деяких, насамперед у Лідкомбі, скупчилися у більшому числі. Існували й існують малі українські скупчення у передмістях Бенкставн, Горнсбі, Кабраматта, Меррілендс, Рефрерн, Сейнт Меріс, Сефтон, Гомбуш та ін. У Сіднеї знаходиться великий цвинтар Руквуд (англ. Rookwood) з окремими секціями для українських православних і католиків (понад 2 000 могил). У передмісті Сіднея — Ферфільді споруджено пам’ятник імігрантам (автори: брати Л. і Ю. Денисенки).

Національне і релігійне життя концентрується в Лідкомбі (англ. Lidcombe): українська католицька церква святого Андрія, три православні церкви, низка українських громадських і культурних товариств і шкіл, Український народний дім, кредитна спілка «Карпати», тижневик «Вільна думка» (видається з 1949 року).

Існує Українська Автокефальна Православна Церква в Діаспорі, Парафія св. Афанасія, Парафія Покрови Пресвятої Богородиці i Парафія св. Преображення.

В неділю 25 – го вересня 2011 р. Осередок CУМ-у імені генерала Тaраса Чупринки в Cіднею перейшов з старого до нового будинку Дому молоді (-33.852170 151.259766).

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".