Церква Преображення

с. Шеґині.

Мостиський.

Церква Преображення Господнього. 1903.

Привілей церква отримала від Анни Могилянки у 1643 p., підтверджений польським королем Михайлом Корибутом Вишневецьким у 1669 р. Рисунок 1836 р. дерев’яної тризрубної однобанної церкви, увінчаної великою цибулястою банею над навою, збудованої у 1749 p., виконав польський художник Каетан Келісіньський в середині 1830-х pp. В кінці XVIII ст. окрема парафія ліквідована і церква приєднана як філійна до парафії Медика (тепер Польща).

У 1903 р. зведено новий дерев’яний храм, увінчаний сигнатуркою на двосхилому даху нави. У 1962 – 1989 pp. церква стояла зачиненою. В 1990 р. українська автокефальна православна громада почала будувати нову церкву шляхом оббудови старої дерев’яної, що привело до її втрати.

Львівська наукова бібліотека ім. В.Стефаника. Відділ мистецтва, фонд графіки.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 351.