2010 р. У Шацьку знайшли дракона

Дата: 02.08.2010

Минулого тижня у Шацьку працювала археологічна експедиція ДП «Волинські старожитності». Археологи досліджували ділянку поруч з тією, котру вивчали минулого року. Розкоп заклали розміром 6х14 метрів.

Цьогорічні розкопки тільки підтвердили думку про те, що урочище Сад – унікальне з точки зору археології. Відкрито кілька готських та давньоруських жител ХІ-ХІІ століття, господарські ями. Дослідники знайшли чимало кераміки, виробів із заліза: наконечники стріл лука та арбалета, шпори. Трапився також срібний римський динарій другого століття нашої ери. Його чеканили у часи імператора Траяна або Антонія Пія.

Та справжньою сенсацією став невеликий виріб з рогу. На ньому зображено голову вовка чи дракона.

– Достеменно не можемо сказати для чого був призначений цей виріб, – пояснив керівник Шацької експедиції Сергій Демедюк. – Із рога вирізьблена зооморфна голова чи то вовка, чи то дракона. З іншого боку ріг шліфований, тож можливо це була накладка, прикраса до чогось. Крім голови звіра ріг орнаментований трикутниками. Утруднює ідентифікацію те, що виріб з рога знайшли у культурному шарі, а не в котромусь із жител чи господарських ям. Тому наразі археологи навіть не беруться стверджувати чи цей дракон належав германським готам, чи над ним працював слов’янин.

До речі, на розкопі знайшли чимало виробів із рога. Дослідники сподіваються знайти аналоги в науковій літературі й таким чином розшифрувати шацьку знахідку.

Прес-центр ДП «Волинські старожитності»