2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Щирець. Церква Воздвижения Чесного Хреста

Дерев’яна церква, збудована, за переказом, первісно в селі Верхрата (тепер – територія Польщі). Пізніше куплена й перенесена в місцевість Клепарів, де довгий час стояла на ґрунті, на якому потім розміщувалися парафіяльні будинки. 1752 року храм, на бажання ктитора, перенесли до села, перебудували й прикрасили всередині. У 1929 році споруду ґрунтовно відреставровано. Належала до характерних одноверхих будівель галицького типу. Складалася з ширшої квадратової нави, вужчого прямокутного бабинця її рівноширокого бабинцю гранчастого вівтаря. Над навою на високому світловому восьмерикові здіймаяася шо.томова баня зі світловим ліхтарем і маківкою. Бабинець був покритий двосхилим причілковим дахом, а вівтар – п’ятисхилим. Оперізувало церкву піддашшя, сперте на профільовані випусти вінців зрубів. Після Другої світової війни територія села опинилася в межах новоствореного військового полігона, мешканців виселили, а храм знищили.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 743.