Кляштор францисканців

Szczebrzeszyn – par. Św. Katarzyny

ul. Klukowskiego 1, 22-460 Szczebrzeszyn,

Proboszcz: ks. Jerzy Kołtun (1961-1987-2007)

Wikariusze: ks. Krzysztof Portka (1976-2001-2007)

Do parafii należą miejscowości: zachodnia część miasta do ulic włącznie: Zwierzyniecka, Plac Kościuszki (strona zachodnia), Cmentarna, Brody Duże, Brody Małe, Kawęczyn, Kawęczynek, Kol. Lipowiec, Żurawnica.

Kościoły filialne: Szczebrzeszyn, Żurawnica

Historia parafii:

Kościół pw. św. Katarzyny, (do r. 1917 św. Trójcy) w Szczebrzeszynie, z lat: 1620 – 38, ufundowany przez Zamoyskich z przeznaczeniem dla franciszkanów. Po opuszczeniu, w r. 1783, klasztoru przez franciszkanów, w budynkach urządzono koszary wojskowe, a w r. 1812 szpital. Opiekę nad szpitalem i kościołem powierzono siostrom szarytkom. W r. 1883 kościół zamieniono na cerkiew prawosławną i umieszczono w nim prawosławne mniszki tzw. krzyżanki. W r. 1917 kościół rekoncyliowano pw. św. Katarzyny i zwrócono katolikom. W latach: 1940-44 pełnił funkcję cerkwi, po wojnie ponownie kościół katolicki. Do 20 czerwca 1982 r. kościół rektoralny, obecnie filialny parafii szczebrzeszyńskiej.

Kościół murowany, w stylu renesansu lubelskiego, przy prezbiterium zakrystia, na frontonie wysoka wieża z kruchtą w przyziemiu. W drewnianym ołtarzu głównym jest obraz MB Bonifraterskiej, 6 ołtarzy bocznych: po prawej stronie: Chrystusa w cierniowej koronie, św. Walentego, MB Bolesnej; po lewej: św. Katarzyny, MB Różańcowej (I poł. w. XVIII), Przemienienia Pańskiego. Na chórze muzycznym znajdują się organy wykonane w r. 1956 przez firmę Biernackiego w Krakowie (12 głosów). W oknach witraże, wykonane przez Zakłady Szklarskie w Krakowie. O d p u s t: św. Katarzyny (25 XI).

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne, Szkoła Podstawowa w Żurawnicy

Церква св. Катерини

У 1886 р. 1 в колишньому костелі 1638 р. францисканського монастиря, в якому указом російського імператора Александра II влаштовано лікарню, відкрито філійну церкву. У 1886-1887 рр. здійснено ремонт споруди і пристосування її на православну церкву. 2 Після першої світової війни знову перетворена на костел.

1. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

2. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 431, аркуш 80.