2009 р. Чотири українські поховання впорядкують цьогоріч на території Польщі

Дата: 05.04.2009

Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України планує цьогоріч завершити впорядкування чотирьох українських поховань на території Польщі. Про це ЗІКу сьогодні, 2 квітня, розповів секретар Міжвідомчої комісії Святослав Шеремета.

Перший об’єкт, який уже майже завершений і зараз узгоджується дата його відкриття – це кладовище у с. Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства, де облаштовано поховання українців – жителів села цього села, загиблих у березні 1944 року. Ще три об’єкти, над якими роботи проводяться уже впродовж чотирьох років і вже нарешті перебувають на завершальній стадії, – це поховання у селах Тарка, Кобильниця Руська, Гораєць.

На чотирьох об’єктах зараз із польською стороною, а саме з Радою з охорони пам’яті боротьби та мучеництва Республіки Польщі, секретарем якої є Анджей Пшевовзнік, проводиться погодження проектної документації. Серед них – українські військові цвинтарі у польських містах Ланьцуті, Каліші, Щипьорно. Як зазначає Святослав Шеремета, після погодження ми зможемо перейти до впорядкування могил на цвинтарях і встановлення пам’ятників.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»