Церква Преображення

Церква Преображення

Do parafii należą: Horyszów, Horyszów Kol.

Odpust: 6 VIII

Liczba mieszkańców: 650

Historia parafii:

Do r. 1921 miejscowość należała do łacińskiej parafii w Grabowcu, natomiast katolicy obrządku wschodniego posiadali, od w. XVIII, swoją parafię w samym Horyszowie, z filią w Koniuchach. W okresie kasaty unii parafię greckokatolicką zniesiono, a na jej miejsce założono prawosławną. Po r. 1921 katolicy obrządku łacińskiego należeli do parafii w Gdeszynie, a od r. 1969 powstał samodzielny ośrodek duszpasterski w Horyszowie. W latach: 1987-90 wybudowano plebanię. Przy kościele jest 11,8 ha ziemi. Parafię erygował, 30 grudnia 1992 r., bp zamojsko-lubaczowski Jan Śrutwa.

Data budowy pierwszej cerkwi nieznana, jej potwierdzenie w r.1755. Obecna wzniesiona w 1809 r. (?); zamieniona ok. r. 1875 na prawosławną; od r. 1919 służy ponownie katolikom. W czasie drugiej wojny światowej zdewastowany, ponownie rekoncyliowany w r. 1945, odnowiony w r. 1971.

Orientowany. Murowany z cegły, otynkowany. Trójdzielny, z wieżą od strony zachodniej. Prezbiterium jednoprzęsłowe, zamknięte trójbocznie, nawa szersza, prostokątna, znacznie dłuższa oraz węższy, równej szerokości z prezbiterium krótki babiniec. Przy prezbiterium od strony północnej i południowej dwie zakrystie, nieznacznie wyodrębnione na zewnątrz. Przy babińcu wieża na rzucie kwadratu o trzech kondygnacjach stopniowo się zwężających, dwóch czworobocznych i trzeciej ośmiobocznej. W przyziemiu wieży kruchta z dwiema lokalnościami po bokach. Wewnątrz narożniki nawy ścięte; w ścianach północnej i południowej nawy po dwie ślepe arkady, zamknięte łukiem półkolistym oraz ślady przemurowań. Sklepienia kolebkowe, w przyziemiu wieży krzyżowe, trzecia kondygnacja wieży przesklepiona kopulasto. Dachy dwuspadowe, hełm wieży baniasty z ośmioboczną latarnią, kryte blachą. Ołtarz główny barokowy z przełomu w. XVIII/XIX, z płaskorzeźbą Boga Ojca w zwieńczeniu i obrazami: Przemienienia Pańskiego i MB Częstochowskiej. Dwa ołtarze boczne klasycystyczne zapewne z 1. poł. w. XIX, wmontowane niegdyś w ikonostas; lewy – Najświętszego Serca Pana Jezusa, a prawy – MB z Lourdes. Dwa feretrony barokowe: 1. z r. 1794, odnowiony w 1884 r., z obrazami Matki Boskiej Niepokalanie Poczętej i Zmartwychwstania; 2. z płaskorzeźbami Przemienienia Pańskiego i św. Anny Samotrzeć.

Dzwonnica wybudowana w r. 1974, dzwon wykonany w firmie J. Felczyńskiego w Przemyślu w r. 1973 (poświęcony przez bp. Edmunda Ilcewicza w r. 1974).

B. Cmentarz parafialny rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki i prawosławny, czynny, założony prawdopodobnie na pocz. XIX w., powiększony w latach 60-tych i 70-tych XX w., czworobok o pow. 0,88 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach.

Odpust: Przemienienia Pańskiego (6 VIII)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 9.00, 11.00

Księgi metrykalne:

chrztów: od r. 1966

małżeństw: od r. 1966

zmarłych: od r. 1966

Kronika parafialna: 1970

Lista proboszczów: ks. Józef Jasiński (1969-1986 rektor), ks. Bolesław Kuźma (1986-1992 rektor), ks. Jacek Mazik (1992-1995), ks. Roman Palonka (1995-2000), ks. Henryk Pokora (2000-2007)

Powołania z terenu parafii: O. Jakub Biernacki (OSPPE)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Parafialny Klub Sportowy, parafialny zespół charytatywny

Liczba katolików: 630

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Horyszowie