2005 р. Церкви Холмської єпархії

Розмір зображення: 800:534 піксел

Фото автора, липень 1997 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 148.

Про давнє існування церкви в селі засвідчують документи з 1526 р. 1 Згадується церква і в податковому реєстрі 1578 р. 2 В книзі записів нововисвячених священиків єпископа Атанасія Пакости за 1624 р. є запис місцевого священика Івана:

Я Іоан попович т… горшовскии чиню відомо сим писаним моим власным ижь в року тєпєришнєм АХКД місяця мая дна SI прінял єсми посщєніє ієрєискоє от вєлєбного в Бози єго млсти отца Афанасія єпископа своєг холмског и бєлзког ко Храму Стог Прєображєнія Гня в сели Горшєв в повєти Бєлзком от которог Храму бі нє маю преходти ко иному Храму… єпископіи холмской… а если ж бы… послоушанї… повиности… ” 3

У 1755 р. підтвердив права існуючої церкви дідич Йосип Попель, староста новогрудський. 4 У 1880-1882 рр. для православної парафії (з 1875 р. ) коштом уряду споруджено мурований храм. 5 У 1909 р. проект і кошторис ґрунтовного ремонту і часткової перебудови церкви виконав єпархіальний архітектор Александр Пуринґ. 6 Цей ремонт здійснено у 1911 р. З 1919 р. церкву перебрала католицька громада, перетворивши її на костел того ж імені, і частково перебудувавши в тому ж році. 7 Під час німецької окупації в церкві діяла відновлена православна парафія. 8 Після війни – знову костел. Ремонтована 1945 та 1971 рр. 9

Розташована в центрі села на пагорбі. Орієнтована, мурована з цегли, тинькована споруда. Тридільна, з веже ю з заходу. Вівтар однопрясловий, тригранно завершений. Нава ширша, прямокутна, значно довша. Короткий, рівноширокий вівтарю бабинець. При вівтарі – дві захристії. Над бабинцем – квадратова в плані триярусна вежа, з двох вужчих один від одного, квадратових ярусів і третього восьмибічного, ще вужчого. Всі об’єми вкриті схилими дахами. Вежу вінчає баня барокових форм з восьмибічним ажурним ліхтарем, завершеним маківкою, встановлена при одному з ремонтів споруди вже як костелу. Всередині в наві наріжники зрізані, в південній і північній стінах – сліпі аркади, завершені півколовими арками, з слідами перемурувань. Склепіння циліндричне, в першому ярусі вежі – хрестове, в третьому – купол. Внутрішній вистрій втрачено.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Źródła dziejowe. Tom XVIII. – Warszawa, 1902. – S. 225.

3. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуш 188а.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа438, аркуш 9.

6. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2219.

7. KZSzP. Z. 6. Powiat Hrubieszowski. – Warszawa, 1964. – S. 17.

8. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.

9. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Zamojske 48. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1991. – S. 58.