2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото С. Івасейка. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 50.

Рогізно. Церква Різдва пр. богородиці

Збудована в 1804 році коштом громади й дідички села Людвіки Яблоновської. Була хрещатою будівлею латинізованого типу з елементами класицизму. Складалася з квадратової нави, до якої прилягали рівноширокі їй прямокутні бабинець, вівтар і вкорочені бічні рамена. Бічні рамена й вівтар покривали трисхилі дахи, а бабинець – двосхилий причілковий. У місці сходження гребенів даху здіймався сліпий ліхтар з маківкою. Ще чотири невеликі ліхтарі з маківками вінчали гребені дахів рамен хреста. Шальовані вертикально дошками й лнштвами стіни храму завершував великий профільований ґзнмс. Роги споруди прикрашали накладні лиштви з капітелями й базами. Підвалини прикривав острішок. Згоріла в березні 1973 року.