Ряшів м

Кляштор бернардинів

Кляштор бернардинів

Kościół i Klasztor OO. Bernardynów w Rzeszowie powstał w latach 1610 – 1629. To jeden z najpiękniejszych zabytków architektonicznych Polski południowo- wschodniej. Do najcenniejszych obiektów sanktuarium należą: ołtarz główny z alabastrowym obrazem «Opłakiwanie Chrystusa, kaplica z figurą Matki Bożej Rzeszowskiej (przełom XV i XVI w., Szkoła Wita Stwosza. Należy do tzw. «Pięknych Madonn»), Historia Cudów i Łask zapisana na dwóch obrazach w kaplicy Matki Bożej, kaplica Chrystusa Cierpiącego, alabastrowe Figury Ligęzów w prezbiterium kościoła oraz ołtarze boczne: św. Franciszka, św. Antoniego, św. Józefa i św. Jana z Dukli.

Джерело: [2006 р.]

Kościół Bernardynów

Kościół oo Bernardynów wybudowany został w latach 1624-29 przez Mikołaja Spytka Ligęzę. Budowlę wzniesiono na planie krzyża łacińskiego o dwuprzęsłowej nawie, zwieńczonej kopułą. Wewnątrz kościoła na uwagę zasługuje manierystyczny ołtarz główny sprzed 1637 roku. W bocznych ścianach wschodniej części prezbiterium znajdują się po cztery nisze, w których umieszczono 8 alabastrowych rzeźb, przedstawiających klęczących członków rodu Ligęzów. Nad chórem zachowały się polichromie z I połowy XVIII w., a także malowidła z ok. połowy XVIII w. na sklepieniu pod kopułą i w kaplicach. Do kościoła przylega od północnego zachodu murowany barokowy klasztor z początków XVIII w.

Wokół znajdującej się w kościele oo Bernardynów cudownej figury Matki Boskiej Rzeszowskiej od wieków skupia kult wiernych.

Джерело: [2006 р.]

Kościół i klasztor OO. Bernardynów (ul. Sokoła 8) wzniesiony w latach 1624-1629 z fundacji Ligęzów, gruntownie odnowiony w 1896-1906 r.; wewnątrz kaplica Matki Boskiej Rzeszowskiej z późnogotycką figurą Madonny z Dzieciątkiem. Sanktuarium Maryjne.

Джерело: [2006 р.]

Джерело: rzeszow.org.pl [2006 р.]