Будинки УБ в Ряшеві

Воєводське управління безпеки (УБ) зайняло для свої потреб дві камениці по . Ці кам'яниці було збудовано в 1930-х рр. Обидві під час німецької окупації використовувала гестапо. В червні 1944 р., імовірно саме тут розмістилося НКВС, а пізніше польська безпека. 1955 р. воєводське УБ переїхало до будинку по . У сусідньому будинку, відділеному подвір'ям був організований слідчий арешт. Камери для в'язнів були на першому поверсі, а на другому поверсі – місце катування та офіси. Люди називали цей будинок – різнею. Наразі ці будинки використовуються поліцією. Повітове управління Безпеки (УБ) мало свою садибу у місті по . 1955 р. це управління теж переїхало у нову садибу по вул. Dąbrowskiego 30.

Ilustracja
Повітове управління Безпеки розміщувалося у кам'яниці по вул. Śreniawitów 2

В УБ в Ряшеві був на допиті восени 1947 року Ірон Кудлайчук – офіцер УПА, свідок порозуміння в на Розточчі між АК та УПА. В Ряшеві був розстріляний у 1948 р. священик української греко-католицької церкви – капелан УПА – Василь Шевчук – о. Кадило. Розстріли відбувалися у дворі ряшівського замку. де ховали розстріляних поки не відомо.

Pisulinski Jan Akcija Specjalna "Wisla" Rzeszow: Libra.- 2017.- 457 s.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».