2008 р. У Рівному виявили поховання кінця 4-3 тисячоліття до нашої ери

Дата: 02.10.2008

Кістки, крем’яні ножі та посудину на городі біля власного дому виявив житель Рівного два дні тому. Про знахідку повідомив музейних співробітників. Провівши археологічні розкопки, дослідники із землі підняли скелет, крем’яну сокиру та чотири посудини. Старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини при Рівненському обласному краєзнавчому музеї Валерій Самолюк відзначив, що це поховання унікальне.

“Поховань, що відносяться до цього періоду – фінал трипільської культури, тобто кінець 4 – початок 3 тисячоліття до нашої ери, у нашій місцевості практично немає, – зауважує Валерій Самолюк. – Це поховання є унікальним, воно інгумаційне. На Рівненщині такий могильник досліджували в Острозі. Швидше за все, цей кістяк чоловічий, оскільки його супроводжують ножі, які знайшов господар будинку, та крем’яна шліфована сокира, виявлена нами.

Окрім ножів у похованні знаходилася ліпна посудина – тарілка. Цей предмет характерний для усіх давніх поховань. Тарілка була пофарбована у бордовий колір, на ній збереглися рештки фарби, оздоблення характерне для пізнього трипілля. Крім цього, поруч виявили ще чотири посудини: три цілі й одну зруйновану. Припускаю, що цей посуд відносяться до волино-люблінської культури. Щоб сказати однозначно відноситься він до поховання чи ні, потрібно проаналізувати та вивчити знайдене”.

Джерело: “Освітній портал”