Костел св.Антонія Падуанського

Radecznica – par. Św. Antoniego Padewskiego

Bazyli Krukowski OFM

Gerwazy Podworski OFM

Karol Adamowicz OFM – egzorcysta diecezjalny

Br. Zdzisław Siedlecki OFM

Do parafii należą miejscowości: Chłopków, Gaj Gruszczański, Gruszka Zaporska, Latyczyn, Podlesie Duże, Podlesie Małe, Radecznica, Zaporze

Kościoły filialne: Chłopków, Podlesie Duże

Kaplice: Św. Antoniego na wodzie, Św. Franciszka w szpitalu, w klasztorze 00. Bernardynów, Niepokalanego Poczęcia NMP, Marii Magdaleny, Św. Jana z Dukli (w parku)

Odpust: 13 VI, 4 X

Liczba mieszkańców: 3030

Adres e-mail: radecznica@bernardyni.ofm.pl

Historia parafii:

Parafia została erygowana, 1 IX 1981 r., przez bp. lubelskiego Bolesława Pylaka. Powstała ona ze wsi wydzielonych z parafii Mokrelipie i włączono ją do dekanatu szczebrzeszyńskiego. Duszpasterstwo zostało powierzone Zakonowi Braci Mniejszych św. Franciszka (bernardyni).

Według dawnych przekazów, w r. 1664 w Radecznicy objawił się św. Antoni Padewski. W miejscu objawień początkowo wystawiono drewniany krzyż, który obecnie znajduje się w kościele, następnie w r. 1667 sufragan chełmski, bp Mikołaj Świrski, ufundował kościół, a wraz z nim drewniany klasztor. Do Radecznicy sprowadzono bernardynów (wprowadzenie pierwsze zakonników 20 VI 1667, konwent od 5 VI 1672 r.). Następnie wzniesiono zabudowania murowane, głównie z fundacji wspomnianego biskupa (1695). Miejscowość zasłynęła w okolicy jako sanktuarium św. Antoniego, gdzie odbywały się uroczystości z udziałem licznych pielgrzymów.

Pod koniec w. XVIII w klasztorze przebywało 25 zakonników (należących do ruskiej prowincji bernardynów). Kasata klasztoru nastąpiła w r. 1869. Zabudowania początkowo oddano unitom, a w r. 1886 założono tutaj klasztor prawosławny. Bernardyni do Radecznicy powrócili dopiero w r. 1919. Wtedy na nowo zaczął rozwijać się kult św. Antoniego. W okresie międzywojennym było tutaj niższe seminarium zakonne, a po II wojnie światowej gimnazjum (do czerwca 1950 r.). Zabudowania zakonne zostały wtedy zajęte. Połowę klasztoru odzyskano w r. 1981.

Pierwszy kościół drewniany został wybudowany w r. 1667 z fundacji bp. Mikołaja Świrskiego. Obecnie istniejący, pw. św. Antoniego, wybudowano w latach 1686-1693 z fundacji bp. Mikołaja Świrskiego i Elżbiety Kopczyńskiej, wg projektu Jana Michała Linka (bodowniczego fortyfikacji Zamościa), konsekrowany 9 X 1695 r. W latach 1869-1882 użytkowany przez unitów, a w r. 1882 oddany prawosławnym. Kościół wtedy zatracił swój dotychczasowy charakter: usunięto wszystkie ołtarze, a wprowadzono wystrój bizantyński. Wyposażenie wnętrza z cudownym obrazem św. Antoniego przeniesiono do Łabuń (również jeden ołtarz boczny i kilkanaście obrazów), parafiom: w Dubience, Tarnogórze, Turobinie i Rzeplinie przydzielono po dwa oparze, organy wywieziono do Krasnegostawu. Dwie wieże kościelne przebudowano na bizantyńskie i wzniesiono kopułę nad centralną częścią kościoła.

W r. 1916 świątynię oddano katolikom. Od r. 1919 pieczę nad nią przyjęli na nowo bernardyni. Z czasem stopniowo przywrócono kościołowi pierwotny wygląd pod kierunkiem inż. Kranza z Zamościa i budowniczego Kołodziejczyka, według planów archidiec. Dziekońskiego z Warszawy (usunięto kopuły bizantyńskie, wprowadzono nowe organy i ołtarze). W latach 1928-1929 wykonano polichromię. W r. 1962 przeprowadzono remont dachu, a w latach 1974-1975 remont kościoła. W r. 1983 wykonano kapitalny remont dachu (blacha miedziana), w r. 1989 remont wnętrza kościoła. Pożar wnętrza kościoła, 30 lipca 1995 r., niszczy ołtarz główny oraz polichromię. Nowy ołtarz i obraz św. Antoniego poświęcił, 26 grudnia 1995 r., bp zamojsko-lubaczowski Jan Śrutwa, nowa polichromia poświęcona w r. 1996.

Kościół murowany, jednonawowy, barokowy, przy prezbiterium zakrystia przerobiona po r. 1916 z dawnego, przylegającego do nawy, korytarza klasztornego, na frontonie dwie wieże, nad nawą wieżyczka na sygnaturkę. Ołtarz główny, w stylu barokowym, został wykonany w latach 1928-1930. W ołtarzu tym mieści się czczony obraz św. Antoniego, wykonany w tym samym czasie co ołtarz. Ołtarze boczne wykonano również po r. 1919. Z lewej strony nawy znajdują się ołtarze: św. Franciszka, Serca Pana Jezusa, MB Bolesnej, zaś po prawej: MB Niepokalanie Poczętej, św. Józefa i Chrystusa Ukrzyżowanego. Na chórze muzycznym pierwotnie organy sprowadzone w r. 1923 z Kalwarii Zebrzydowskiej. Remonty organów przeprowadzono w r. 1947 (powiększone o 4 głosy), 1959 i 1974, obecne organy wyk. w Krakowie w r. 1996. Na wieży kościelnej są 2 dzwony z lat 1923 i 1948.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. W Radecznicy, w parku, kaplica św. Franciszka z r. 1926, obok niej po obydwu stronach krużganki. Jest to kaplica szpitalna.

2. W parku 3 kaplice murowane z czasów przedkasacyjnych, pobudowane na miejscu kaplic z końca w. XVII, remontowane w r. 1982.

3. Kaplica w Radecznicy (“Na wodzie”), drewniana z r. 1824, na miejscu kaplicy z II połowy w. XVII, powszechnie uznawana za sanktuarium, obok niej figura św. Antoniego z r. 1987.

4. Kościół filialny, pw. św. Szymona z Lipnicy, w Podlesiu Dużym, murowany, z r. 1983.

5. Kościół filialny, pw. św. Jana z Dukli, w Chłopkowie, murowany, z r. 1983.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz grzebalny założony, w 1988 r., czynny, o pow. 0,77 ha

2. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej prawosławny, czynny ale nieużytkowany, założony w II poł w. XIX, w kształcie nieregularnego wieloboku o pow. 0,7 ha, ogrodzony metalowa siatką oraz metalowymi przęsłami przy betonowych słupach na podmurowaniu

2. Cmentarz z okresu I wojny światowej w Zaporzu, nieczynny, założony w r. 1915, w kształcie trapezu o pow. 0,36 ha, pochowanych jest 2090 żołnierzy armii austriackiej i 1672 żołnierzy armii rosyjskiej, ogrodzony wałem ziemnym i siatką

O d p u s t y:

św. Antoniego (13 VI),

MB Anielskiej (2 VIII),

św. Franciszka (4 X),

Niepokalanego Poczęcia NMP (8 XII).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 7.30, 8.30 (Chłopków), 10.00, 11.15, 12.00 (Podlesie), 18.00 (17.00)

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1981

małżeństw od r. 1981

zmarłych od r. 1981

Kronika parafialna od r. 1981

Lista proboszczów: O. Mariusz Lepianka (1981 – 1987), O. Stanisław Cichocki (1987 – 1989), O. Szczepan Dolański (1989 – 1996), o. Bogusław Piotrowski (1996 – 2002), o. Flawian Bularz (2002 – 2005), o. Sylwester Skirliński (2005 -

Powołania z terenu parafii: O. Piotr Kotyła OFM, O Bazyli Krukowski (OFM, O. Michał Rapa OFM, O. Józef Żuk OFM, O. Marian Wachowicz OFM, O. Marian Rybak OFM, O. Waldemar Batorski OFM, O. Beniamin Buśko OFM, O. Tacjan Mróz OFM, ks. Stanisław Skrok, br. Anioł Zych OFM, s. Mirona Żuk, s. Stella Kawka, Małgorzata Mróz (post.)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: FZŚ, Koła Żywego Różańca, Grupa modlitewna “Emaus”, ministranci, schola

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Radecznicy, Szkoła Podstawowa w Radecznicy, Filie Szkoły Podstawowej w Latyczynie i Podlesiu