2005 р. Церкви Холмської єпархії

Розмір зображення: 729:800 піксел

Загальний вигляд. Фото 1913 р. ЦДІА, ф. 408, оп. 1, спр. 1327, арк. 38. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 344.

Монастир св. Антонія Печерського з церквою Успення Пр. Богородиці

У 1667 р. в селі єпископ-суфраґан Холмської латинської єпархії Микола Свірський заснував бернардинський монастир. 1 Мурований костел був освячений 1695 р. 2 У1869 р. монастир закритий, а костел передано на греко-католицьку церкву. 3 У акті візитації єпископа Михайла Куземського записано: “Жахливо запущена церква Успения Пр. Богородиці”. 4 У 1886 р. указом імператора Александра III створено при церкві жіночий монастир. 5 На початку XX ст. в монастирі була церква св. Антонія Печерського, п’ять менших каплиць і каплиця на джерелі. 6 Монахині, окрім інших робіт, мали і іконописну майстерню, яка виконувала іконостаси для церков Холмської єпархії. Ліквідований монастир після першої світової війни і знову перетворений в католицький.

2. Там само.

3. Там само.