Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:657 піксел

Загальний вигляд з позиції С1. Фото, 1930-х рр. ЦДІА, ф. 408, оп. 1, спр. 1320, арк. 1. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 341.

Вперше існування церкви в селі згадується 1632 р. 1 У1749 р. священик був учасником Білопольського собору духовенства Холмської єпархії. 2 У 1785 р. збудовано на місці попередньої нову дерев’яну однобан-ну церкву. 3 Під час регуляції австрійською владою парафіяльної сітки приєднана, як філійна, до парафії Крилів. З 1875 р. – православна. У 1906 р. проект нової дерев’яної будівлі, яка мала постати на місці старої над-руйнованої часом, виконав грубешівський повітовий архітектор Крицький. 4 Наріжний камінь нової будівлі урочисто освячено 27 квітня 1906 р. Будівництво, яке здійснювалось коштом мешканців, завершено у 1907 р. 5 Зачинена після першої світової війни. У 1924 р. Український посольський клуб безуспішно звертався до польської влади з просьбою про відчинення церкви на час Великодних свят. 6 Завалена 8 липня 1938 р. 7 У 1939 р. після німецької окупації Польщі відновлено православну громаду. 8 У 1943 р. на місці зруйнованої коштом мешканців споруджено нову дерев’яну церкву. 9 Церква і село спалені польськими партизанами 8 березня 1944 р. 10

Церква 1907 р. була дерев’яною хрещатою в плані будівлею на мурованому фундаменті. До квадратової в плані нави прилягав зі сходу гранчастий в плані вівтар з двома прямокутними ризницями по боках, з півночі і півдня – прямокутні укорочені бічні рамена, а з заходу – прямокутний бабинець з вежею-дзвіницею над присінком. Вищий четверик зрубу нави переходив у сліпий восьмерик, вкритий наметовим дахом, завершеним великим восьмибічним світловим ліхтарем, увінчаним цибулястою маківкою. Ще одна маківка вінчала гребінь п’ятисхилого даху вівтаря. Бічні рамена і бабинець були вкриті двосхилими дахами, гребені яких сягали верху восьмерика нави. Дзвіницю вкривав високий наметовий верх, завершений маківкою. Стіни церкви були горизонтально шальовані дошками.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 82.