2010 р. Замок на продаж

Мирослава Іваник

Дата: 02.07.2010

Канадець українського походження висловив бажання купити пам’ятку архітектури – замок в селі Поморяни Львівської області, аби відреставрувати його і зробити там рекреаційний центр. Водночас, за словами Василя Івановського, начальника управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА, на пам’ятку претендує і одна київська фірма. Щоправда, кияни хочуть не купити, а орендувати замок.

– Поки що відбулися лише попередні переговори з претендентом на купівлю, – розповів “Пошті” Василь Івановський. – А вчора до нас надійшов лист від київської фірми, яка просить розглянути можливість віддати замок їй в оренду. Замок перебуває на нашому балансі, однак не має користувача. Сьогодні пам’ятка насправді в поганому стані: частина стін валиться сама, частину селяни розбирають по цеглині. Боюсь, якщо ми нічого не зробимо, замок може не пережити наступної зими.

Львівські посадовці більше схиляються до продажу, а не оренди. Це цілком відповідатиме українському законодавству, адже замок не внесений до переліку пам’яток, що не підлягають приватизації. Це буде не перший замок, який продадуть на території України, однак буде перший, проданий у статусі пам’ятки архітектури. Водночас в ЛОДА переконані, що приватний власник краще подбає про замок, аніж орендар.

За скільки саме продадуть поморянську перлину, наразі не говорять, однак точно знають, що це не буде символічна ціна, наприклад, одна гривня, оскільки такий продаж не передбачений нашим законодавством. Проте, не залежно від ціни покупки, вкласти в неї доведеться набагато більше. За попередніми оцінками експертів, реставрація та пристосування твердині коштуватиме не менше 10 млн доларів.

Джерело: “Львівська пошта”