Паспортна інформація

Пам’ятник І.П. Котляревському

Пам’ятка монументального мистецтва.

Полтавська обл., м. Полтава, бульвар Котляревського.

Загальний опис:

Бронзовий бюст І.П. Котляревського, встановлений на високому гранітному постаменті, виготовлений в різьблених спокійних формах, виразно передає риси образу письменника.

В нижній частині постаменту, поставленого на основу, в декоративних нішах вмонтовані горельєфи – скульптор відтворив образи героїв “Енеїди”, “Наталки-Полтавки” і “Москаля-чарівника” з великою пластичною майстерністю і глибоким розумінням творчості Котляревського.

На фасаді постаменту, вгорі, в ніші, на бронзовому овалі відлита дата століття “Енеїди” – 1798-1898”.

Трохи нижче викарбувані тексти на українській мові із зображенням загальноросійського правопису, згідно вказівок губернатора, слова:

Иван Котляревський 1769-1838

“Де згода в симействи,

Де мыр и тышына:

Щаслыви тамь люде,

Блаженна сторона”

Из Наталки Полтавки.

З тильного боку постаменту:

На вічну памьять

Котляревському

“…Слава

Сонцем засіяла

Не вмре Кобзарь, бо навики

Его прывитала”.

Т.Г. Шевченко.

Розміри пам’ятника:

Висота: бюсту – 1,2 м, постаменту – 4,5 м.

Ширина: бюсту – 0,80 м, постаменту – 2,20 м.

Довжина: бюсту – 0,60 м, постаменту – 2,20 м.

І.П. Котляревський (1769-1838) – видатний український письменник, автор поеми “Енеїда” – першого твору української літератури, написаного народною мовою. В 1819 р. Котляревський написав для керованого ним полтавського театру п’єсу “Наталка Полтавка” і водевіль “Москаль-Чарівник” – твори, які поклали початок нової української драматургії.

Пам’ятник І.П. Котляревському побудовано за народні кошти і вимогою української громадськості. Готуючись до 100-річчя з дня видання “Енеїди” (1898р.) Полтавська міська дума під тиском громадськості в березні 1894 р. звернулася до російського царського уряду за дозволом відкрити підписку на пам’ятник І.П. Котляревському на його батьківщині. Лише через півтора роки дано дозвіл проводити збір коштів в межах Полтавської губернії. Але народ надсилав пожертвування з усіх кінців Росії і Галичини.

З метою полегшення становища відомий скульптор Л.В. Позен, родом з Полтавщини, безкоштовно виготовив бюст поета і три горельєфи. Це була не лише матеріальна, але й моральна підтримка справи. П’єдестал споруджено по проекту архітектора О.І. Ширшова (див. на фото № 5).

Не дивлячись на заборону говорити на українській мові, відкриття пам’ятника І.П. Котляревському в Полтаві стало визначною подією в житті передової громадськості України й Росії.

Взято під охорону згідно Постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний №: 46 (69).

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Границі охоронної зони затверджені рішенням виконкому Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 301 від 8 липня 1975 р. (Нанесена на генплані).

Основна бібліографія, архівні дані:

Владич Л. Леонід Володимирович Позен //Держвидав образотворчого мистецтва і муз.літератури УРСР.-К., 1961.-С. 42-51.

Большая советская энциклопедия.-Вид. 3-є.-Т. III.-М.

Краткая литературная энциклопедия.-Т. III //Сов. энциклопедия.-1966.-С. 775-776.