2007 р. Полтава без Наталки 2007

Василь Неїжмак

Дата: 28.12.2007

Днями з постамента пам’ятника Івану Котляревському, розташованого в самісінькій «пуповині» Полтави, зник один із трьох бронзових горельєфів, на якому були зображені головні герої «Наталки Полтавки». Патріотична громадськість обласного центру приголомшена такою зухвалістю зловмисників. Адже цього разу «дістали» саме той пам’ятник, який усі свідомі українці по праву вважають справжньою візитівкою Полтави на противагу позолоченому «орлу», що, за імперською шкалою цінностей, мав символізувати особливий статус «города слави русского оружія».

І увінчане лавровим вінком бронзове погруддя Котляревського роботи скульптора Позена, і постамент для нього зі згаданими горельєфами архітекторів Ширшова, Певного, Зінов’єва та художника Волкова самі по собі є цілісним мистецьким шедевром. Не менш славна історія його спорудження на зібрані громадою кошти та відкриття, на яке у 1903 році з’їхалися такі світочі українства, як Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Микола Лисенко, Василь Стефаник, Микола Міхновський та багато інших подвижників національної ідеї.

Ці корифеї літератури, мистецтва, рушії національновизвольного руху влаштували тоді у Полтаві «найгучнішу» акцію громадянського спротиву забороні української мови, власне, поневоленню нашого народу в царській Росії.

Кілька років тому з пам’ятника на могилі Івана Котляревського у Полтаві один із місцевих «металістів» зірвав відоме барельєфне зображення класика. Та, на щастя, співробітники міліції тоді досить оперативно «вирахували» вандала і повернули відлитий з металу образ на місце.

Не виключено, що нова «атака» на один із українських символів є такою ж дикунською «витівкою» мисливця за металом. Водночас читачі нашої газети, котрі вчора телефонували до полтавського корпункту «УМ» майже безперервно, висловлювали сумніви стосовно безальтернативності такої «спрощеної» версії злочину.

Звертаючи увагу передовсім на те, що пам’ятник Котляревському стоїть за якихось два десятки кроків від центральної вулиці Леніна, насиченої транспортом практично цілодобово. Всі підходи до пам’ятника уночі добре освітлені вуличними ліхтарями, а зараз іще й новорічною ілюмінацією. Майже поруч – два нічних клуби, супермаркети, банки та інші об’єкти під надійною охороною.

Чи пішов би в «атаку» на пам’ятник з кайлом або ломом пересічний «металіст» за таких форсмажорних для скоєння злочину обставин? І чи не йдеться в цьому випадку про ще одну добре сплановану та «фахово» організовану акцію тих сил, які останнім часом «спеціалізуються» на руйнівних антиукраїнських шабашах? Тим більше, що в Полтаві відповідальність за обливання червоною фарбою пам’ятного знаку Петлюрі та закидання його «коктейлем Молотова» взяли на себе бойовики сумнозвісного «Євразійського союзу молоді».

Як повідомив учора власкору «УМ» начальник відділу зв’язків із громадськістю обласної міліції Юрій Сулаєв, на місце події після телевізійного «сигналу» місцевих журналістів виїхала оперативна група Октябрського райвідділу міліції Полтави і задокументувала наслідки скоєного.

Зараз слідчі визначають масштаби завданих збитків, щоб була можливість кваліфікувати дії зловмисників за тією чи іншою статтею у випадку порушення кримінальної справи (станом на вчорашню обідню пору її ще не порушували).Водночас тривають пошуки зниклого горельєфа. Про те, де він може бути, у працівників міліції вчора не було жодної інформації.

Джерело: “Україна молода”