2009 р. Професору Скліфосовському звели меморіал. Незабаром поставлять «мармуровий» хрест

О. Лазаренко

Дата: 19.05.2009

Київська районна в м. Полтаві рада взялася за приведення у належний стан могили професора Миколи Скліфосовського, що у селищі Яківці. Колись там була невеличка церква, коло якої й захоронили всесвітньо відомого хірурга та його сина. «За цими могилами, по ногах могил, був тин із сітки, за ним – гній мужика, що живе поруч, курник, цегла… І там староруською мовою вибито, що тут похований професор Скліфосовський. Коли стоїш і дивишся на могилу, то видно, як у хазяйському дворі бігають кролі, кури», – розповідає голова Київської районної у м. Полтаві ради Віктор Животенко.

Зараз картина зовсім інша. Там побудували меморіал з облицювальної цегли, стіну, на якій написали цитату професора: «Народ, умеющий чтить своих предков, может спокойно смотреть в будущее».

Біля могил буде площадка для споглядання , три клумби. На могилі сина поклали плиту, бо був лише стовпчик. «Ми не схотіли зняти оті тумбочки, бо там пам’ятник – це тумбочка. Але вона носить історичну цінність, тому спеціалісти сказали, що їх треба зберегти», – каже Віктор Животенко. Ці «тумбочки» зроблені з білого мармуру. Про це стало відомо, коли робітники здерли всі шари фарби.

Урочисте відкриття меморіалу заплановане на початок червня. «Раніше там стояли і хрести з білого мармуру. Ми плануємо на 105 років з дня смерті (30 листопада цього року) встановити такі хрести. Враховуючи, що мармурові хрести дуже дорогі, і чимало буде бажаючих на них заробити, ми замовили їх з металопластику під мармур», – додав голова Київської районної у м. Полтаві ради.

До речі, увесь проект розрахований на 150 тис. грн. Залучають спонсорські гроші, депутатів міської та районної ради, а також районні бюджетні кошти. На сьогодні, вже є 60 тис. грн. Над об’єктом працює фірма «Алмакс-Реконструкція».

Джерело: “Новини Полтавщини”