2009 р. Оновлений сквер та місце поховання Скліфосовського урочисто відкрили

Дата: 10.06.2009

У селищі Яківці завершили роботи з реставрації місця поховання видатного вченого-медика Миколи Скліфосовського. Оновлений сквер урочисто відкрили. Освятив місце поховання Архієпископ Полтавський і Миргородський Филип.

Організатором відновлення занедбаного поховання стала Київська районна у м. Полтава рада. Над об’єктом працювала фірма «Алмакс-Реконструкція». До речі, вартість усього проекту розрахована на 150 тис. грн. Залучили спонсорські гроші, депутатів міської та районної ради, а також районні бюджетні кошти.

Джерело: “Новини Полтавщини”

* * * * *

У Полтаві відновлено могилу Скліфосовського

У Полтаві відновлено могилу Миколи Скліфосовського. Як повідомили УНІАН у прес-службі міськвиконкому Полтави, участь у відкритті відновленого місця поховання відомого вченого та лікаря-хірурга М. Скліфосовського, розташованого в колишній сімейній садибі Скліфосовських (нині селище Яківці в Полтаві, неподалік від музею-заповідника «Поле Полтавської битви») прийняли мер Полтави Андрій Матковський і ректор Української медичної стоматологічної академії, професор Вячеслав Ждан.

Владика Філіп освятив новий меморіальний комплекс на місці поховання М. Скліфосовського та його сина Володимира. Біля могил встановлено стіну з облицювальної цегли, на якій прикріплено дошку зі словами М. Скліфосовського: «Народ, який уміє шанувати пам‘ять своїх великих предків, має право спокійно дивитися в майбутнє».

Як повідомляв УНІАН, за даними архівних досліджень, на могилах Скліфосовських були свого часу ще і мармурові хрести. Їх планується відновити до 105-х роковин смерті видатного лікаря – у листопаді нинішнього року.

УНІАН