2008 р. Сільська громада Буського району нікому не хоче ні віддавати, ні продавати свою церкву

Дата: 03.03.2008

Останню крапку над «і» в історії з продажем церкви у Буському районі поставив учора, 2 березня, сільський схід громади с. Побужан, який відбувся в місцевому Народному домі. Питання стосувалося продажу чи передачі церкви зі села тепер уже не в Черкаси, а в Золочівський район. Спричинило зібрання прохання архиєпископа Львівського Макарія до колишнього голови Львівської ОДА Петра Олійника.

В ньому йдеться про те, що Львівське єпархіальне управління Української автокефальної православної церкви та Святогірський чоловічий монастир Положення ризи пресвятої богородиці (урочище Свята Гора Білокамінської сільської ради) просять надати дозвіл на перевезення і встановлення на території монастиря дерев’яної церкви Воскресіння Господнього, яка є в селі Побужани Буського району. Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Текст прохання присутнім на сході зачитав заступник голови Буської РДА Орест Кондзірський. Він та голова Буської РДА Михайло Вовк, сільський голова Побужан Любов Дацків, директор місцевої школи Микола Лук’янчук, заступник начальника управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Роман Онишко, а також всі люди, які взяли участь у сході, а їх було більше як 50 осіб, одностайно висловилися проти перевезення чи продажу церкви. Старенький храм залишається в селі.

Громада вирішила створити комісію з опису церковного майна і почати вирішувати питання щодо ремонтом храму. У цьому вони заручилися підтримкою районної влади. На сільський схід представники духовенства від УАПЦ не прибули, хоча і були повідомлені, не прийшов і місцевий священик о. Любомир Бурбела.

Довідка ЗІКу

Останнім часом у деяких ЗМІ поширюється інформація про наміри міського голови Черкас Сергія Одарича придбати церкву у Львівській області. Черкаський міський голова повідомив, що ніколи не планував такої покупки. Як з’ясувалося, ідея перенесення старовинної галицької церкви на Черкащину належить не міській, а обласній владі.

Керуючий Черкаською єпархією УПЦ КП Владико Іоанн підтвердив, що церква дійсно веде перемовини з одним із сіл Львівської області про можливість перенесення старовинної дерев’яної церкви на Черкащину.

– Така ідея належить Черкаській обласній державній адміністрації як у рамках програми «Золота підкова Черкащини», – розповідає Владико Іоанн. – Зокрема, область шукає церкву часів Богдана Хмельницького – XVII століття, і саме за цією ознакою її обирають. А оскільки попередньо обрана церква належить УПЦ КП, то ми ведемо перемовини по церковній лінії.

При цьому ніхто не збирається відбирати у місцевих прихожан церкву, оскільки мова йде про ту, що давно не функціонує і поруч з нею давно побудована нова кам’яна. Натомість стара церква потроху розвалюється, а на Черкащині вона повноцінно функціонуватиме. Владико Іоанн наголошує, що перемовини ведуться про передачу церкви в подарунок, а не за гроші.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»