2010 р. У Львівській області бізнесмен хотів купити церкву собі на дачу

Дата: 13.01.2010

У Побужанах Львівської області бізнесмен хотів купити дерев’яну церкву, щоб поставити її у себе на дачі. Про це заявив директор Львівської картинної галереї Борис Возницький. За словами Возницького, три місяці тому приїхав бізнесмен і каже, що вирішив в себе на дачі поставити церкву. “Давав добрі гроші”, – розповів директор, повідомляє ТСН.ua.

Возницький наголосив, що за рік на дерев’яний храм з 1777 року претендували двічі – спочатку в селі говорили про бізнесмена з Донецька, потім – про чиновників із Черкас. Жодні суми не фігурували. Хто насправді претендував на сакральну пам’ятку з цінним іконостасом, так і залишилося таємницею. Люди розповідають, вирішили її долю на загальних зборах.

Житель Побужан Тарас Малкевич заступився за церкву: “Добрий господар з подвір’я не продає нічого. Потім мене підтримала голова сільської ради і на тому то все скінчилося. Папери вже були. Треба було тільки підписати людям. Але ніхто не підписав”.

Таких прикладів – обмаль. Старезних храмів із дерева, які одним лише виглядом просять про порятунок від часу і байдужості сільських парафіян – сотні.

Наприклад, шведи вигадали створити музей зі старих будівель просто в центрі Стокгольма. У Львові – це Шевченківський гай. Із радянських часів тут знаходять притулок старі церкви. Власний природній скансен із дерев’яних храмів і старих хат є чи не в кожному селі Західної України, але не в кожному селі вони знаходять притулок.