2008 р. Міський голова Черкас церкву у Львівській області не купує

Дата: 12.02.2008

Останні кілька днів у деяких ЗМІ поширюється неправдива інформація про наміри міського голови Черкас Сергія Одарича придбати церкву у Львівській області. Черкаський міський голова повідомив, що ніколи не планував такої покупки. Як з’ясувалося, ідея перенесення старовинної галицької церкви на Черкащину належить не міській, а обласній владі. Про це сьогодні, 12 лютого, ЗІК повідомили у прес-службі міського голови Черкас.

«Старенька церковця Христового Воскресіння, що у Побужанах Буського району, якимось дивом припала до серця міському голові Черкас Сергієві Одаричу, який хоче її купити. Минулої неділі релігійна громада зібралася на обговорення долі Божого храму. Думки розділилися,» – йдеться в інформації, оприлюдненій в кількох електронних ЗМІ.

Натомість Сергій Одарич повідомив, що така інформація не відповідає дійсності, оскільки церкву у Львівській області шукає не він, а Українська православна церква Київського патріархату.

Керуючий Черкаською єпархією УПЦ КП Владика Іоанн підтвердив, що церква дійсно веде перемовини з одним із сіл Львівської області про можливість перенесення старовинної дерев’яної церкви на Черкащину.

«Така ідея належить Черкаській обласній державній адміністрації у рамках програми «Золота підкова Черкащини», – розповідає Владика Іоанн. – Зокрема, область шукає церкву часів Богдана Хмельницького – XVII століття, і саме за цією ознакою її обирають. А оскільки попередньо обрана церква належить УПЦ КП, то ми ведемо перемовини по церковній лінії.

При цьому ніхто не збирається відбирати у місцевих прихожан церкву, оскільки мова йде про ту, що давно не функціонує і поруч з нею давно побудована нова кам’яна. Натомість стара церква потроху розвалюється, а на Черкащині вона повноцінно функціонуватиме. Владика Іоанн наголошує, що перемовини ведуться про передачу церкви в подарунок, а не за гроші».

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»