Станіслав Смолінський

297.2.4.6. Церква Покрови Богоматері – с. Плоске, Свалявський р-н, Закарпатська обл., 1792 (архіт.).

Датується за написом, вирізьбленим на одвірку. 1926 перевезена до с. Канора (тепер входить до складу смт Воловець), тому в науковій літературі відома як церква із с. Канора. 1976 перевезена до музею, де відновлена.

Двозрубна, тридільна, триверха. Зруби складені з ясеневих брусів. Вівтар шестигранний, нава має однакову ширину з бабинцем – архаїчна особливість, що сягає доби Київської Русі. Над пласким перекриттям бабинця височить каркасна вежа-дзвіниця, увінчана бароковим верхом. Намети нави й вівтаря також завершуються бароковими верхами.

Бабинець і наву оточує опасання з різьбленими стовпчиками й фігурними розкосами. В церкві був встановлений іконостас 18 ст. (на час перевезення до музею вціліли лише фрагменти різьблення та шість ікон апостольського ряду).

Споруда є визначною пам’яткою лемківської школи народної монументальної архітектури кін. 18 ст., яка на грунті місцевих традицій творчо використала впливи стильових течій Західної Європи.