2008 р. Намісник монастиря на Козацьких Могилах просить голову секретаріату Президента…

2008 р. Намісник монастиря на Козацьких Могилах просить голову секретаріату Президента України допомогти обителі

Дата: 01.04.2008

Намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах (Рівненська область) архимандрит Олексій 29 березня письмово звернувся до голови секретаріату Президента України Віктора Балоги, якого Президент України Віктор Ющенко призначив головою організаційного комітету з підготовки та відзначення в Україні 1020-річчя Хрещення Руси.

Як повідомили у прес-службі свято-Георгіївського монастиря на Козацьких Могилах, у своєму листі архимандрит Олексій попросив В. Балогу включити до плану заходів, які передбачаються під час проведення церковно-державних урочистостей на честь 1020-річчя хрещення Русі, наступні питання, пов’язані з історією та сьогоденням монастиря, де знаходяться три пам’ятки архітектури національного значення:

1. прискорити рішення державної влади України про повернення церкві комплексу споруд монастиря на Козацьких Могилах та виділення фінансової допомоги для проведення реставраційних та будівельних робіт на території обителі;

2. допомогти братії монастиря видати готові до публікації науково-історичні праці про історію та сьогодення святині;

3. враховуючи важливе історико-патріотичне значення для історії України битви під Берестечком (1651 р.), пов’язаною з іменами Б. Хмельницького та І. Богуна, а також монументально-історичне значення архітектурного ансамблю на Козацьких Могилах, пов’язаного з іменами архітекторів О. Щусєва, В. Максимова та В. Леонтовича, художників І. Їжакевича та О. Корецького, просимо сприяти створенню документальних та художньо-історичних фільмів, які б розкривали історію створення обителі та неперевершену роль православ’я у визначних процесах державотворення України, які теж пов’язані з битвою під Берестечком та Козацькими Могилами.

Джерело: РІСУ