2008 р. Братія монастиря на козацьких Могилах просить Уряд України офіційно повернути церкві…

2008 р. Братія монастиря на козацьких Могилах просить Уряд України офіційно повернути церкві комплекс споруд монастиря

Дата: 25.01.2008

Під час робочого візиту на Рівненщину віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник 24 січня відвідав свято-Георгіївський чоловічий монастир на Козацьких Могилах (с. Пляшева). У часі візиту відбулося обговорення накопичених роками проблем цього історичного місця, у якому взяли участь голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук, директор заповідника Леонід Галабуз, благочинний монастиря єромонах Никон (Гайдай) та ін.

Основне питання, якого торкнулися при розмові – будівництво нового приміщення для експозиції державного заповідника «Поле Берестецької битви», на території якого знаходиться монастир. Про це повідомляє прес-служба свято-Георгіївського монастиря на Козацьких Могилах.

Зараз експозиція та фонди музею знаходяться у пристосованих приміщеннях – братському корпусі монастиря – що не відповідає сучасним музейним нормам, а розмови про нове приміщення ведуться вже більше 10 років.

Іван Васюник відзначив, що збереження Козацьких Могил дуже важливе для висвітлення правдивої історії України – героїчної та трагічної.

Віце-прем’єр-міністр прийняв лист намісника монастиря архимандрита Олексія до прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, у якому братія монастиря просить Уряд України побудувати нове приміщення для державного музею та офіційно повернути Церкві комплекс споруд монастиря.

В монастирі Іван Васюник оглянув дерев’яний Михайлівський храм XVII ст. та підземним ходом пройшов до козацької усипальниці, де спочивають останки тисяч героїв-козаків, які загинули від польської шляхти під час битви під Берестечком у червні 1651 р. У трьохярусному Георгіївському соборі (1914 р.) віце-прем’єр-міністр відвідав підземний Параскевський храм та головний, Георгіївський, приділ.

Джерело: РІСУ