Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Підвиноградів (Ардовець) Виноградівський район

Церква св. Юрія. 1912. (УПЦ)

У 1751 р. йдеться про дерев’яну церкву під шинґлами з новонамальованими образами, а в 1775 р. згадують дерев’яну церкву, збудовану в 1689 р.

Дерев’яна церква, про яку є згадка в 1847 р., стояла в селі аж до будівництва мурованого базилічного храму. Перша церква стояла на місці, що зветься На Токачовому, наступна – На Вантюховому.

Землю для нової церкви громада купила в пана. Споруду 25 м завдовжки, 10 м завширшки та 22 м заввишки збудували з каменю та цегли за пароха о. Федора Камінського в 1910 – 1912 роках. Згодом було встановлено іконостас. Стінопис перемалював Іван Андрішко в 1993 – 1994 роках, у 1996 р. зроблено ремонт.

Біля церкви – висока каркасна двоярусна дерев’яна дзвіниця з 5 дзвонами. Один з дзвонів, відлитих у Дебрецені, має дату – 1929 р. Відомо, що один дзвін купив Іван Гвоздьо. Розповідають, що якось у селі виникла пожежа, яка поширилася аж до церкви, але коли з церкви винесли хрест і хоругви, вогонь погас.

Священик Микола Зомборі, що служив у селі з початку 1930-х років, був в’язнем радянських концтаборів з 1950 до 1956р. Нині церква – православна, а греко-католики моляться в колишній фарі.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 369.