Церква Успіння Пресвятої Богородиці при вул. Вільчанській

Б.Білий

Церква Успіння Пресвятої Богородиці при вул. Вільчанській. Мурована, збудована у 1887 році як Греко-католицька. Після ліквідації УГКЦ у 1946 року закрита. У тому місці за княжих часів існував православний монастир жіночий з Успенською церквою про що згадує грамота князя Лева Даниловича з 1292 р.

Після ліквідації королем Ягайлом, у 1412 році, перемиської катедри на Замковій Горі, Успенська Церква на Вовчу сповняла роль катедральної церкви Перемишля до 1500 р.

Тут у монастирі проживали також вигнані з города перемиські православні владики.

Вовчанські монастирі чоловічий і жіночий приступили до Унії майже 70 років (перед 1627 роком) скоріше, як ціла перемиська єпархія у 1691 році. Вони стали Чинами Василіянськими. Чоловічий Василіянський монастир закрито у 1746 р. Жіночий був закритий пізніше. Біля 1770 року уже не було монастиря, була тут лише нова дерев’яна парафіяльна церква, яка від 1786 року стала дочерною церквою катедральної парафії Перемишля. Дерев’яна Церква проіснувала до 1885 року, а після цього побудовано нову вищезгадану муровану, яка після ремонтів збереглася по сьогоднішній день. Від 1983 р. належить Польській Автокефальній Православній Церкві.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»