Музей народної архітектури

Будинок із с.Вороньків

Головний фасад 1.07.2007 р.

Музей М. М. Бенардоса

В 1981 році за рішенням ЮНЕСКО весь світ відзначав 100-річчя одного з найбільших винаходів XIX ст.- електричного дугового зварювання металів. На честь цієї знаменної дати, за участю і при допомозі Інституту елекрозварювання ім.Є.О. Патона, у будинку, перевезеному із с. Вороньків Бориспільського району, був відкритий музей автора цього винаходу М. М. Бенардоса. Музей складається із п’яти кімнат: робочого кабінету, вітальні, майстерні, лабораторії, виставкової зали і передпокою.

У музеї представлено робочий кабінет винахідника, де він працював над своїми проектами. Тут знаходяться меблі сім’ї Бенардосів: стіл-бюро і крісло біля нього, та крісло за письмовим столом. На стінах – портрет господаря кабінета кінця XIX ст., портрети вчених-електриків. У музеї експонуються документи, матеріали, речі побуту, книги, прилади того часу, макети, креслення винаходів, особисті речі, література, в якій розповідається про життя винахідника і його сім’ї, винаходи М. М. Бенардоса.

Одна зала музею присвячена сім’ї Патонів – видатних українських вчених в галузі електрозварювання. У залі демонструється унікальний макет пішоходного мосту через Дніпро, розроблений Є.О. Патоном.