Церква Покрови

Церква Покрови

Церква Покрови 1704 – 1709 рр. Зруйнована [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

О наличии своеобразных приемов переяславских зодчих свидетельствует и другой памятлик этого города – Покровский собор, 1709 г. (не существует). Это здание также имело крестообразный план с пятью главными камерами. Оригинальной особенностью этого здания является то, что к главной апсиде с севера и юга были пристроены полукруглые башни с двумя рядами глухих ниш, что напоминает строительные приемы Киевской Руси. [Цапенко М. Архитектура Левобережной Украины XVII – XVIII веков. – М.: 1967 г., с. 161].

Збудована на кошти переяславського полковника Мировича Покровська церква (1704 – 1709 рр.) являла собою своєрідну хрещату будову, утворену поєднанням у плані тридільної з гранчастими приміщеннями церкви і двох прямокутних прибудов з півночі й півдня. Крім того, обіч них було ще по два півциліндричні об’єми, трохи нижчі за основний. Три бані, пізніше перероблені, поставлені по осі схід – захід. Північне і південне рамена накриті дахом, а на торцях мали фронтони. Для храму характерні були гра мас, соковитий декор пілястрами і наличниками, стрункі пропорції. У 1936 – 1937 рр. церква ця була розібрана [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 69].