Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Ненавистю і безоглядною боротьбою прийматимеш
ворогів твоєї нації

Богдан Хмельницький

?

Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

X-XIII ст.

Розміщення:

Чернігівська обл., Козелецький район, м. Остер, південна околиця колишнього села Старогородки (півд. окол. міста), на південний захід від кладовища.

Загальний опис:

Городище займає мис правобережної тераси р. Остра при її усті.

Рештки дитинця мають округлу форму (65х70 м), підвищуються на 8-12 м від рівня заплави р. Остер, яка тепер протікає на відстані до 100 м від городища. Навколо нього в деяких місцях простежуються залишки рову. В’їзд на городище був з північно-східного боку. Поверхня його задернована. В південно-східній частині дитинця збереглися залишки Михайлівської церкви.

На відстані до 170 м на північ від дитинця проходив вал (ширина по основі 15-20 м, висота 3-4 м) з ровом шириною до 15 м.

В розривах валу простежуються численні поховання і велика кількість давньоруської кераміки. Площа колишнього “окольного града” зайнята сучасними будівлями і садибами Остра.

Історична довідка, відомості про дослідження:

Засноване в епоху Давньої Русі, про що свідчать літописні дані та знахідки на місці колишнього городища залізних стріл, бойової сокири, а також уламків кераміки XI-XII ст., шиферних прясел. З городищем у Старогородці пов’язується “городок Въстрі”, закладений в 1098 р. Володимиром Мономахом. Цей городок, або як його звали “Городець”, відігравав значну роль у боротьбі суздальського князя Юрія Долгорукого з київським князем Ізяславом Мстиславичем.

В 1152 р. був взятий і спалений Ізяславом. В 1185 р. Городець був знову відбудований. Літописні відомості про нього не припиняються до XVI ст.

Розкопок на городищі не проводилось. Воно обстежувалось Ф.Б. Копиловим, О.Г. Шапошниковою. Археологічні матеріали зберігаються в Остерському музеї.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Доповнення до рішення виконкому Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих № 286 від 31 травня 1971 р.

Охоронний №: 664

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Межі охоронної зони встановлені в радіусі 50 м від городища.

Основна бібліографія, архівні дані:

Завитневич В.З. Археологическая поездка по Черниговской и Минской губернии.

Полное собрание русских летописей.-Т. I.-СПб., 1846.-С. 116.

Полное собрание русских летописей.-Т. II.-СПб., 1846.-С. 248.

Полное собрание русских летописей.-Т. VII.-СПб., 1846.-С. 58.

Древности.-Т. XV.-Вип. 2.-М., 1894.

Археологические памятники Украины.-Т. III.-К., 1952.-С. 86.

Богусевич В.А. Остерский городок. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1962 г., т. 12, с. 37 – 42.

Даркевич В.П. Остерская находка. – Краткие сообщения Института археологии АН СССР, 1962 г., т. 87, с. 88 – 91. [кістяний виріб 12 ст.]