Церква Воздвиження чесного хреста та дзвіниця

Церква та дзвіниця стоять у центрі села на високому правому березі р.Опір. Збудовані 1844 р. зі смерекових брусів майстром Білинем з розташованого неподалік с.Хітара. У 1974 р. під підвалини підведено підмурок.

Церква – тризрубна, триверха, всі зруби в плані квадратні з більшим центральним. Обабіч вівтаря прибудовані одночасно з церквою ризниці. Усі три об’єми накриті восьмигранними верхами з двома заломами, які “сидять” на подвійних четвериках. Дахи верхів – наметові з перехватом біля основи, завершені маківками без ліхтарів. Ризниці накриті двосхилими дахами з причілками. Церкву оперезує піддашшя на випусках вінців. Вінці з’єднуються замком з двобічним вирізом з залишком.

В інтер’єрі верхи розкриті лише до верхнього рівня 2-го залому. Біля західної стіни бабинця влаштовано хори. Іконостас 19 ст. – чотириярусний, різьблений, позолочений, у 1974 р. грубо перемальований. На стінах – малювання С.Томасевича 1900 р., також пізніше перероблені. Біля південної стіни нави – вівтар 1898 р., збудований, як свідчить напис на ньому, В.Грегою, мальований М.Говдишем і Й.Хоминцем.

Дзвіниця стоїть у південно-східному куті церковного подвір’я. Це триярусна, квадратна в плані будівля. Нижній ярус її – зрубний, два верхні – каркасні з відкритими аркадами під восьмигранним наметовим дахом. Дзвіницю оперезує піддашшя на випусках вінців зрубу.

Обидві будівлі є виразними зразками дерев’яної архітектури бойківської школи.

В.С.Вуйцик