Попівство

Попівство

План попівства. С. Опорець Сколівського р-ну Львівської обл. Середина XIX ст.

1 – ґанок, 2 – сіни парадні, 3 – канцелярія, 4 – світлиця, 5 – комірчина, 6 – кухня, 7 – сіни господарські, 8 – спальня, 9 – вудильня.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 201.

Аналогічна планувальна структура лежить і в основі будинків попівств у смт Дубове Тячівського р-ну та с. Опорець Сколівського р-ну, збудованих в середині XIX ст. (рис. 91). Це також дві п’ятистінки, об’єднані наскрізними сіньми завширшки 2,75 м. Однак у місці з’єднання димоходів сіни розділені паралельно гребеню. Так виникли парадні сіни («сіни передні») та господарські («сіни задні»), а між ними – маленьке приміщення. Поперечна стіна п’ятистінок змістилася настільки, що кімнати стали рівноширо-кими. З парадних сіней двері ліворуч ведуть у світлицю, а звідти, через спальню, – у господарські сіни. З парадних сіней праворуч є двері у велику канцелярію. При напільній стіні канцелярії – кухня з входом тільки з господарських сіней, а в ній при західній стіні відділена холодна комірчина. Канцелярія, світлиця і спальня обігріваються грубками, в кухні – дві печі: вариста та для випікання хліба. Стіни зрубані з брусів, замки «в риб’ячий хвіст» без лишку. Габаритні розміри споруди 16,2: 9,95 м. На головному фасаді обабіч входу розміщено по двоє вікон, в північній стіні – по одному в кожне приміщення, два вікна у західній та східній стінах. Будинок має незначне порушення симетрії: ліва п’ятистінка вздовж гребеня даху в осях стін сягає 6,01 м, а права – 6,94 м, що часто зустрічається в народному житлі типу «дві хати через сіни».

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 200.