Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:527 піксел

Дерев’яна церква Різдва богородиці 1895 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 151].

Церква Різдва Пресвятої Богородиці була збудована у 1756 році. Наприкінці ХІХ століття відбулася її ґрунтовна перебудова. Тоді було зведено новий бабинець та нове святилище, замінено перекриття дахів. Спочатку святиня була двоверха, а після перебудови — триверха. Шоломовидної форми верхи були вкриті бляхою так, що над входом до церкви утворювалось доволі велике піддашшя. Велика частина убранства знаходиться в музеї в Ланцуті (Muzeum — Zamek w Łańcucie). Розп’яття з верху іконостасу зараз увінчує іконостас української катедри в Перемишлі. З західного боку на церковному подвір'ї близько 1898 року встановлена дзвіниця-брама, яка збереглася до теперішнього часу. Після виселення українців церква тривалий час стояла без ужитку. Згоріла без останку в ніч з 7 на 8 серпня 2003 року. Зараз фундамент колишнього храму позначено трасуванням, існує план її відбудови, поки що нереалізований.

Підготували Іван Парнікоза і Микола Жарких