2009 р. Через кризу закрито “Олеський замок”

Олександр Ваврищук, Євген Радіон

Дата: 26.02.2009

Комунальні біди добралися до раритетів. Уперше за понад 30 років музей “Олеський замок” на Львівщині зачиняє свої двері для відвідувачів. Місяць він не опалюється, там немає води, тепер за неоплату замкові відімкнули ще світло. Мінкультури, у віданні якого перебуває замок, заборгували енергетикам понад сорок тисяч гривень. Працівники музею бояться втратити цінні та унікальні експонати одного з найкращих замків Галичини.

Завідувач музею Роман Соломка розводить руками. Він каже, зарадити немає чим, адже котельня в музеї працювала також від електрики. Її знеструмили ще наприкінці січня. З того часу люди і себе, і картини відігрівали електрообігрівачами, бо у експозиційних залах світло було до ранку середи.

Тепер країна може втратити унікальні речі, або від високої вологості, якщо на дворі потеплішає, або їх просто викрадуть, адже музей залишився без сигналізації. Частково гроші за електроенергію Міністерство проплачує, але заборгованість зростає швидше, аніж надходять кошти.

Роман Соломка, завідувач музеєм “Олеський замок”: “Обіцяють, що слідуючі гроші знов поступлять, але чи вони будуть сьогодні, чи вони будуть завтра, чи вони будуть через тиждень нам ніхто конкретно не каже, гарантійні листи лежать, що ми такі то такі то зобов’язуємося оплатити борг, як тільки кошти надійдуть”.

Відвідувачі музею шоковані, бо не вірять, що держава свої культурні скарби сама ж і знищує. Відтепер в музеї не працюватимуть реставраційні майстерні, а подивитися на замок можна буде лише іззовні.

“Олеський замок” входить до туристичного маршруту “Золота підкова” і торік його відвідали понад 90 тисяч людей. Тут розташовано найбільшу в Україні експозиція старовинного українського мистецтва. Тепер музейники змушені шукати мецената, адже розраховувати на швидке погашення заборгованості Міністерством культури не доводиться.

Джерело: 5 канал