Костел Різдва богородиці

Oleszyce – par. Narodzenia N.M.P.

ul. Mickiewicza 5, 37-630 Oleszyce,

Proboszcz: ks. Michał Goniak (1937-1961-1978)

Wikariusze: ks. Marian Drążek (1965-1995-2003)

ks.Krzysztof Cyranowski (-2007)

Do parafii należy: Borchów, Futory, Futory I, Futory II, Lubomierz PGR, Oleszyce, Stare Oleszyce nr 1-106, Sucha Wola, Uszkowce, Zabiała, Zalesie.

Kościoły filialne: Borchów, Futory I, Futory II, Zabiała, Zalesie

Kaplica: Oleszyce – Dom SS. Felicjanek

Odpust: 8 IX

Liczba mieszkańców: 5200

Historia parafii:

Oleszyce od połowy XV w. stanowiły własność rycerskiej rodziny Ramszów. Właściciele Oleszyc ufundowali drewnianą kaplicę. Samodzielną placówkę utworzył w Oleszycach, 18 września 1458 r., bp Mikołaj Odrowąż Błażejewski wydzielając ją w r. 1458 z parafii w Lubaczowie. W r. 1497 na skutek najazdu Tatarów Oleszyce zostały zniszczone. Odnowienie uposażenia parafii i budowę nowego, murowanego kościoła dokonali Jan Ramsz wraz ze swą matką Heleną w r. 1517. Odnowienia parafii dokonał bp przemyski Andrzej Krzycki. Konsekracji nowego kościoła dokonał, 8 września 1530 r., bp przemyski Jan Karnkowski. W latach 1578 – 1589 kościół w rękach arian. Od r. 1589 kościół w rękach katolików. W owym czasie parafia obejmowała swoimi granicami: Borchów, Cewków, Dzików, Dachnów, Koziejówkę, Moszczanicę, Niemstów, Miłków, Rudę Mikołajewską, Płazów, Stare Sioło, Stare Oleszyce, Ułazów, Zapałów, Surmaczówkę, Zabiałę. Lata następne to rozwój kościoła i miejscowości. Od r. 1787 Oleszyce wraz z całym dekanatem lubaczowskim zostały włączone do Archidiecezji Lwowskiej. W r. 1901 na skutek pożaru kościół spłonął.

Kamień węgielny pod budowę nowego kościoła poświęcono 20 września 1903 r. Zbudowany w latach: 1903 – 1906, wg projektu Włodzimierza Podhoreckiego ze Lwowa, konsekrowany, 7 września 1907 r., przez Sługę Bożego abpa Józefa Bilczewskiego, neogotycki, trzynawowy z transeptem i prezbiterium. Znajdują się w nim, wykonane w alabastrze, renesansowe nagrobki fundatorów Jana i Heleny Ramszów. W latach: 1970 – 2000 gruntownie remontowany.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. Niepokalanego Poczęcia NMP, w Borchowie, pierwotnie cerkiew greckokatolicka, drewniana, z w. XVIII.

2. Kościół filialny pw. Niepokalanego Poczęcia NMP, w Futorach I, drewniany, z r. 1939.

3. Kościół filialny, pw. MB Królowej Polski – Łaskawej, w Futorach II, z lat: 1982-87, poświęcony, 24 maja 1987 r., przez bpa Mariana Jaworskiego.

4. Kościół filialny, pw. Św. Jóżefa Oblubieńca NMP, w Zabiałej, z lat: 1982-87, poświęcony, 5 lipca 1987 r., przez bpa Mariana Jaworskiego, trzynawowy, sufit z 44 kasetonów, ściany kościoła zdobią obrazy: Zwiastowania NMP, Pokłon Pasterzy, stacje Drogi Krzyżówej, w oknach witraże, na wieży trzy dzwony.

5. Kościół filialny, pw. Św. Maksymiliana, w Zalesiu, z lat: 1982-86, poświęcony, 22 czerwca 1986 r., przez bpa Mariana Jaworskiego.

6. Kaplica w Domu SS. Felicjanek w Oleszycach, poświęcona, 12 listopada 1994 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę.

7. Kaplica w Suchej Woli, mieszcząca się w świetlicy dawnego PGR-u.

C. Cmentarz grzebalny w Oleszycach

Odpust: Narodzenia NMP (8 IX)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 7.00, 9.00, 11.00, 15.00, 18.00, 9.00 (Futory I), 10.15 (Futory II), 11.30 (Borchów), 9.00 (Zabiała), 10.15 (Zalesie), 11.30 (Sucha Wola)

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1776

małżeństw od r. 1776

zmarłych od r. 1776

Kronika parafialna od r. 1900

Lista proboszczów: ks. Marek (1589 – 1610), ks. Bazyli Waglicjusz (od 1610 r.), ks. Jan Korański, ks. Krzysztof Zielonka, ks. Karol Michalski, ks. Michał Mlinski (od 1688 r.), ks. Ludwik Swadowski (1901-1924), ks. Ludwik Ryś, ks. Mroczkowski, ks. Adolf Maciąg

Zgromadzenia zakonne istniejące na terenie parafii: Zgromadzenie Sióstr Świętego Feliksa z Kantalicjo Trzeciego Zakonu Regularnego Świętego Franciszka Serafickiego

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Legion Maryi, KSM, Odnowa w Duchu Świętym, Koła Żywego Różańca, Domowy Kościół

Liczba katolików: 5180

Szkoły istniejące na terenie parafii: Zespół Szkół Rolniczych w Oleszycach, Gimnazjum Publiczne w Oleszycach, Szkoła Podstawowa w Oleszycach, Szkoła Podstawowa w Futorach, Szkoła Podstawowa w Zalesiu