Церква Різдва богородиці (стара)

Розмір зображення: 621:800 піксел

Олешник. Церква Різдва пр. богородиці, 1870 р. Світлина 1991 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 368.

Олешник (Еґрені) Виноградівський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1870. (УГКЦ)

Виникло село 1284 р. У 1751 р. згадують дерев’яну церкву в доброму стані, вкриту шинґлами, забезпечену всіма образами, всіма книгами і двома дзвонами.

У 1775 р. йдеться про дерев’яну церкву, збудовану парохіянами в 1657 р. Того ж року в селі створено парохію.

У 1847 р. ще існувала дерев’яна церква.

Теперішню муровану церкву з вежею на західному фасаді збудовано з 1860 до 1870 р. Завершення сприймається як одна шатрова форма з плавно ввігнутими гранями. Іконостас вирізав майстер Петро Ковалицький у 1881 р.

Досить несподіваною є монументальна дерев’яна дзвіниця біля церкви, вкрита великим дзвоноподібним шатром з восьмигранним глухим ліхтарем.

Такі дзвіниці характерні для низинної Галичини. На жаль, дзвіницю повністю оббито бляхою.

У 1993 р. церкву повернуто греко-католикам. Парох Олешника Іван Ченґерій до 1953 р. підпільно служив греко-католицькій церкві.

Важко хворого його забрав до себе побратим по підпіллю священик Іван Бровдій. І. Ченґерій помер у Боржавському 1992 р.