Балта м

Історичні адміністративні поділи

Замок і поселення Юзефгрод засновані на лівому березі р.Кодими в 1 пол.18 ст. Йосипом Любомирським. Балтой звалось поселення на правому березі Кодими, який належав Туреччині. В 1795 р. обидва поселення об’єднані і названі містом Єленськ, але скоро воно перейменоване на Балту [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. З 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108]; дві молельні розкольників [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 473]; в кінці 18 ст. було 5 церков [Krzyżanowski S. Skorowidz miejscowości byłego województwa Bracławskiego. – Kraków: 1869, s.10].

Церква св.Михаїла відома з 1762 р.; перетворена з уніатської на православну в 1794 р. [Лобатынский С. Материалы для истории унии в Подолии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1879 г., т. 2, с. 80]. Збудована в 1730 р., в 1901 р. на її місці стояла каплиця, був план відновити церкву [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки 1 пол.16 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

Верховна Рада України постановляє (04.02.2016, № 985-VIII): Віднести місто Балта Балтського району Одеської області до категорії міст обласного значення.

Довідка у Вікіпедії:

В 1905 р. поруч існувало окреме село Александровка-Балтская (0.25 версти від Балти) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 360].

Список літератури – на сайті «».