1967 р. Історія українського мистецтва

План церкви в Низкиничах. 1643 – 1653 рр. Обміри Ю. Нельговського і Т.Tpегубової.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 93.

Цікавим зразком п’ятиверхого храму є Покровська церква в селі Низкиничах (1643 – 1653 рр.). У плані вона являє собою правильної форми рівнораменний хрест, три кінці якого мають закруглення, а четвертий (західний) – прямокутний. Центральна частина має високий барабан і увінчується куполом, так само, як і чотири занижені бокові розгалуження хреста. В центричній композиції цієї трактованої в дуже стриманих формах споруди безпосередньо знайшов втілення, відповідно до форм мурованого будівництва, тип дерев’яного п’ятиверхого храму. Вдалі пропорції основних об’ємів та верхів, гранична простота архітектурного задуму, стримане використання мальовничого ліплення (в прикрасах порталів, на парусах) роблять цю пам’ятку однією з видатніших споруд свого часу.