Надгробок Адама Кисіля

У 30 – 40-х роках XVII століття поряд з надгробками з лежачими постатями, такими, як надгробки Синявських у Бережанах роботи Яна Пфістера, зустрічається й інший тип надгробка, в якому небіжчика зображено стоячим на весь зріст або до колін. Таким є надгробок київського воєводи Адама Кисіля в церкві села Низкиничі Волинської області (1653 р.). Постать небіжчика, за звичаєм, закуто в лицарські лати. Пихатий вираз обличчя і водночас ніби якась стривоженість, що відчувається у повороті голови та напружено покладених на стегна руках, досить переконливо передають владність і підступну вдачу цього магната. Поколінну фігуру встановлено в спеціальну нішу, яку обрамлює орнаментальна композиція барочного стилю. (с. 142).

Надгробок Адама Кисіля у Низкиничах. 1653 р.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 148.