Церква св.Василя

Церква св.Василя

Розмір зображення: 600:800 піксел

Нижні Ремети. Церква св. Василя Великого, 1861 р. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 146.

Нижні Ремети Берегівський район

Церква св. Василя Великого. 1861. (УПЦ)

На початку XX ст. ще зберігалися руїни монастиря грецького обряду чину св. апостола Павла (“Павлиний монастир”) та храму, перебудованих у XIV ст. за королеви Єлизавети, дружини короля Людовика Великого. Монастирський комплекс стояв на горбку, вище села, і займав площу розміром 54 на 23 сажні. У 1648 р. монастир став греко-католицьким. Пам’яткою з того часу є дзвін з іменем єпископа Йосипа Декамеліса і написом латиною: “Sanctus Paulus, ora pro nobis”, що зберігався на початку XX ст. у дерев’яній дзвіниці села Кідьовша. У 1856 р. вчений Тиводар Легоцький ще бачив залишки стін монастирської церкви висотою 2 м з готичними вікнами і фрагментами живопису. Каміння руїн люди розібрали на різні споруди, в тому числі і на спорудження церкви. Це місце дотепер називають “У камени”.

Місцева греко-католицька парохія існувала вже в кінці XVII ст. У 1748 р. в селі була дерев’яна церква з двома дзвонами, а в 1798 р. йдеться про дерев’яну церкву, вкриту соломою. У 1823 р. село вважалося однією з найбідніших парохій. У 1836 р. за священика Василя Голиша згадують дерев’яну церкву (можливо, залишки церкви) шириною 2 сажні, довжиною 4 сажні, без вівтаря та іконостаса. Церква згоріла в 1849 році, і на тім місці збудували каплицю. Розповідають, що каплицю спалили російські війська, які допомагали Австрії в війні проти Аайоша Кошута. Наріжний камінь теперішньої мурованої церкви заклали 25 вересня 1856 р. за священика Олександра Ортутая, фару збудували з каменю в 1894 році. У 1911 році церкву повністю оновили. Пізніше ремонт зробили в 1933 р. Останнє малювання в інтер’єрі виконав Йосип Балог з Мукачева.

Цікавою спорудою є дерев’яна восьмигранна каркасна дзвіниця.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 146.